Om Victoria Voss


En föreläsare med fokus på hållbar och hälsosam mat

En förkämpe för miljön och människors hälsa


Hur kan vi ändra våra matvanor så att de livsmedel vi väljer är bra för både oss och vår planet? Det är huvudfrågan som Victoria Voss fokuserar på i sin forskning. Victoria verkar som forskare vid Stockholm Resilience Centre, vilket tillhör Stockholms universitet. Det var hennes brinnande intresse för miljöfrågor som ledde till att hon blev miljövetare och forskare. I sin forskning fokuserar hon på
hållbara lösningar för livsmedelssystemet.

Studier och karriär

Victoria läste till biolog vid Imperial College London och tog sin kandidatexamen 2011. Sin magisterexamen läste hon vid universitet i Oxford och blev färdig miljövetare år 2013. Hon har också deltagit i flera fältundersökningar runtom i världen, från undersökningar av effekten av ozonföroreningar och torka på brittiska gräsmarker till forskning om palmoljeplantagers effekter på ekosystemet på Borneo.

När hon var klar med studierna rekryterades Victoria som forskningskoordinator till EAT-stiftelsen, vilken fokuserar på hur vårt livsmedelssystem kan bli mer hållbart. Tack vare sitt arbete där har Victoria fått en djupare insikt i hur dåliga kostvanor och produktionsmetoder bidrar till våra nuvarande klimat- och hälsoproblem. En stor andel människor är idag felnärda (antingen över- eller undernärda) och en tredjedel av våra utsläpp kommer från livsmedelssektorn. Tillsammans med ett 40-tal andra
forskare var Victoria därför med och tog fram en hållbar tallriksmodell som också är hälsosam för oss människor.

Syftet med föreläsningarna

Det saknas inte vilja att äta miljösmart. Däremot saknas ofta kunskap om vad som faktiskt är en hållbar kost. För Victoria är det därför viktigt att kommunicera forskningens resultat till en bredare allmänhet och det är just det hon vill uppnå som talare. Målet är att hjälpa dig fatta beslut om din kost som är hälsosammare både för dig och för vår planet.

Victoria förmedlar forskning på ett sätt som är intressant och relevant för dig och hjälper dig på så sätt göra bättre val, både för din hälsa och för miljön.

Victoria Voss är den svensk-franska krutdurken som doktorerar inom miljövetenskap, är bokförfattare, programledare och skriver musik både till sig själv och till Sveriges artistelit.

Victoria har en kandidatexamen inom biologi från Imperial College London (2008-11) och masterexamen inom miljövetenskap från Oxford Universitet (2012-13). Hon har mellan studierna bedrivit forskning om alltifrån korallrevens resiliens mot klimatförändringar och andra miljöpåfrestningar i Florida Keys, till att undersöka effekterna av palmoljeplantagens frammarsch på den urgamla regnskogen i Borneo. 

Victoria blev efter studierna rekryterad av miljöprofessor Johan Rockström och läkare Gunhild Stordalen till att vara med och utveckla stiftelsen EAT i egenskap av forskningskoordinator. Från att ha spenderat månader i djungeln och sovit bland blodiglar och ormar på en säng gjord av militärplast, skiftade dagordningen snarare till möten i FN-skrapan och på diverse ministerier för att sätta frågan om hållbar och hälsosam mat på den politiska kartan.

Efter att ha verkat närmare tre år på EAT gick Victoria över till att skriva en egen doktorsavhandling vid Stockholm Resilience Centre inom just hållbar och hälsosam kosthållning. Hon är bland annat medförfattare till den internationellt uppmärksammade rapporten Our Food In The Anthropocene som gavs ut i den ansedda tidsskriften The Lancet i januari 2019.

Victoria brinner även för att nå ut brett med sin forskning och göra vetenskap inspirerande och engagerande för alla. Hon är medförfattare till kokboken Eat Good: recept som förändrar världen, och framträder ofta i media som expert på hållbar och hälsosam mat.

I april debuterar hon tillsammans med stjärnkocken Tom Victor Gausdal som programledare till serien ”Victor & Victoria” för norska Matkanalen TV och den nylanserade svenska motparten Godare. Serien bjuder på matinspiration och konkreta tips till tittarna på hur man kan äta både sig själv och planeten frisk.

Vid sidan av forskningen fullföljer Victoria sitt brinnande intresse för musiken. Med ett färskt skivkontrakt på Playground Music – nordens största indieskivbolag – satsar hon nu på den egna artistkarriären och är aktuell med singeln ”Second Sight” som är titelspåret till SVT-serien Eagles. Victoria har tidigare varit låtskrivare till flera av Sveriges mest etablerade artister, bl.a. Samir & Viktor, Anis Don Demina, Sigrid Bernson och Sofia Karlberg.

Parallellt driver hon musikstudiokomplex i centrala Stockholm tillsammans med sin producent- och livspartner Martin Bustgaard Granlund. Vi har tidigare sett Victoria dyka upp som körvokalist på stora scener som Lotta På Liseberg, Sommarkrysset och TV4 Nyhetsmorgon.

Boka föreläsning med

Victoria Voss


På sina föreläsningar presenterar Victoria den senaste forskningen inom hållbar mat på ett sätt som är lätt att förstå, oavsett bakgrund.